Čo je HACCP a kto ho potrebuje?

HACCP je preventívny systém zameraný na zabezpečenie bezpečnosti potravín od primárnej výroby až po konečného spotrebiteľa. Každý prevádzkovateľ, ktorý manipuluje s potravinami, či už v gastrosegmente, potravinárskej výrobe, alebo distribúcii, je povinný mať vypracovaný a implementovaný HACCP plán podľa platnej legislatívy.

Prečo je HACCP dôležitý?

Hlavným cieľom HACCP plánu je predchádzať možným nebezpečenstvám súvisiacim s potravinami, ktoré môžu ohroziť zdravie spotrebiteľov resp. vašich súčasných alebo budúcich zákazníkov. Plán zahŕňa špecifické postupy a opatrenia na kontrolu rizík v každom kroku výrobného a distribučného procesu, vďaka čomu sa minimalizuje pravdepodobnosť výskytu problémov s potravinami a kontaminácie potravín.

Ako sa vypracúva HACCP plán?

Proces vypracovania HACCP plánu začína identifikáciou prevádzkovateľa prevádzky a identifikáciou potenciálnych rizík, ktoré by mohli vzniknúť v každom kroku pri manipulácii s potravinami. Na základe týchto zistení a rizík sa stanovujú kontrolné body, kde je možné riziká efektívne monitorovať a kontrolovať. Implementácia a neustále dodržiavanie opatrení sú kľúčové pre udržanie bezpečnosti potravín a vašej prevádzky!

Riziká použitia vzorovej dokumentácie HACCP

Použitie štandardnej alebo vzorovej dokumentácie pre HACCP plán môže znieť pohodlne a jednoducho, ale často nereflektuje špecifické potreby a podmienky jednotlivých prevádzok. Každý prevádzkovateľ potravinárstva má odlišné procesy a odlišné priestory a z toho vyplývajú aj odlišné riziká, ktoré si vyžadujú individuálne prispôsobenie HACCP plánu, a ktoré prípadná kontrola hygieny veľmi rýchlo odhalí!Vzorová dokumentácia nemusí adekvátne pokrývať všetky kritické kontrolné body alebo môže obsahovať nepresné informácie o špecifických rizikách, čo môže viesť k neefektívnemu monitorovaniu a porušeniam pri kontrolách. Preto je vždy dôležité, aby bol tento plán prispôsobený konkrétnym potrebám a presnej dispozícii prevádzky, aby sa zabezpečila maximálna bezpečnosť potravín a ochrana prevádzkovateľa pred vysokými sankciami.

Dôsledky zanedbania HACCP

Absencia resp. nedostatočné vypracovanie HACCP plánu, môže mať vážne následky, vrátane právnych sankcií, vysokých pokút a poškodenia reputácie! Prípadné porušenie hygienických predpisov a bezpečnostných štandardov sa môže skončiť pokutami až do výšky 500 000 € (!), pričom pri opakovanom porušení môžu byť pokuty ešte výrazne vyššie.

Zabezpečenie správneho vypracovania a pravidelného revidovania HACCP plánu by preto malo byť prioritou každého podnikateľa v potravinárstve, či už ide o malé kaviarne, ktoré manipulujú s potravinami, reštaurácie alebo veľké distribučné reťazce.

Ak máte záujem o expresne rýchle vypracovanie HACCP plánu profesionálmi, ktorí pôsobia viac ako 10 rokov v tomto segmente, neváhajte a využite našu službu haccp.

Späť na články